Degerby rikaste byn i Nyland

Jag tänker börja med något trevligt, nämligen gratulera Degerbyborna. Senaste vecka bjöd YLE på nyheten att Degerbyborna är rikast av västnylänningarna. Så ikväll, kan vi andra, sola oss i glansen av deras pengar, och lycka. Som tur är placerade sig också Solberg bra i tabellen, så jag kunde lämna solglasögonen där hemma.

Men vad är sen rikedom? Är det så enkelt, som hur man som person, by eller kommun placerar sig i en tabell? Eller finns det andra mått på rikedom?

Tänk om lyckan är den största av rikedomar? Vad är det i så fall, som gör oss lyckliga? Pengar, jobb, familj, hälsa, kärlek?

Svaret beror säkert på både person och tillfälle.

I kväll ska vi försöka bli lyckliga på svenska, av det svenska språket och den svenska kulturen.

Mera om det senare.

Året som gått

Jag ska göra en kort tillbakablick på året som hittills gått. Inom kommunalpolitiken har det varit lugnt i år. Hittills säger jag för att gardera mig.

Året började med uppstarten av hälso- och socialvården i egen regi, efter det 4-åriga LOST-samarbetet. Med 10 månader bakom oss kan vi väl säga att uppstarten gått bra, riktigt bra. Allt fungerar inte perfekt, tidvis har vi brist på läkartider, och egna tandläkare har vi inte lyckats anställa trots flera försök. Det har också gått ett år sen Ingahemmet kördes ner, och de boende flyttade till nybyggda Lönneberga.

I höst har de stora frågorna gällt investeringar.

Saneringen och utbyggnaden av Merituuli skola, och flytten av biblioteket till kommungården.

Alla tre besluten är tagna, och nu gäller det att i rask takt få igång projekten. I synnerhet med tanke på de drygt 200 eleverna + lärare som är evakuerade till Västankvarn. De har ett behov av, och rätten att få komma hem igen till sin skola.

Biblioteket är den största kultursatsningen på många år. Ofta är det ju så att kultur-, idrott- och ungdomsverksamhet får stryka på foten, då det är knappt om pengar. Nu lyckades det. Fullmäktige tog i rätt tid besluten, och snart ska vi förhoppningsvis ha ett nytt vardagsrum, som vi alla kan trivas i.

Före allt detta sker, ska kommunfullmäktige hinna spika nästa års budget, och slå fast skatteprocenterna.

Sparbehovet är stort, då statsandelarna kommunen får krymper, samtidigt som vi har flera stora byggnadsprojekt på gång. Och trots förslag om inbesparingar och skatteförhöjningar, kommer vi att tvingas låna mera pengar för att få budgeten att gå ihop.

Kvällens program

Nu ska jag återkomma till lyckan, och möjligheten till att bli lycklig, av närproducerad kultur.

Kvällens kulturutbud är närproducerat, och av bästa tänkbara kvalité. Vi kommer att få lyssna till sång av Emilia Sjöberg, se på folkdansuppvisning av Ingå juniorfolkdansare och till sist lyssna på Degerby Bortblandades körsång.

Andreas Elfving, färsk Degerbybo, har ställt upp som festtalare, så den delen av kvällens program är också närproducerat.

Sen kommer jag till kvällens överraskning. Nils Torvalds.

SFP:s och Svenskfinlands representant i Bryssel, i EU-parlamentet. Att han är här, är en överraskning för oss alla. Inte minst för honom själv. Men jag överlåter åt honom att själv berätta om det. De tankar som han delger oss ikväll är måhända inte närproducerade, men jag hoppas att focus delvis är på Ingå, och våra möjligheter i EU.

Redan nu framför jag ett hjärtligt Tack till dig, Nicke, för att du hann hit, och firar Svenska Dagen här tillsammans med oss i kväll.

Programmet avslutas med kaffeservering, där vi ännu hinner umgås tillsammans en stund.

Hjärtligt Välkomna, än en gång.

Kaj Karlstedt, ordf.